Erotiek lingerie, Protheselingerie

Erotiek en prothese gaan prima samen.

Wie één borst of geen borsten heeft, wil zich ook sexy voelen. De Wateringse Yolanda Zantingh maakt speciaal voor hen lingerie. ,,Sommigen beginnen voor de spiegel te paraderen alsof ze Pamela Anderson zijn.”

AD Lisa Vos 6-9-2023

https://www.ad.nl/gezond/yolanda-laat-zich-niet-tegenhouden-en-maakt-sexy-lingerie-voor-vrouwen-met-afgezette-borst~aa9e187d/

‘Wegstoplingerie’. Nadat Barbara in 2019 een borst door kanker verloren was, was dit het enige wat zij vond. Degelijke bh’s in nog degelijkere kleuren – beige, wit of zwart – die niets meer doen dan het anders zijn verhullen.

De 49-jarige Haagse weet dat dit soort lingerie er moet zijn. Er zijn immers vrouwen die het prettig vinden om ‘dat brave’ te dragen. Máár, klinkt het stellig, ,,Het wordt nu wel heel erg in een verdomhoekje gezet. Alsof je met het verlies van je borst, ook gelijk je seksualiteit kwijt raakt.”

,,Er zou meer moeten zijn”, vervolgt ze. ,,Ook aan mooie, uitdagendere lingerie is behoefte. Sterker nog: ik denk dat het écht heel erg helpt bij je herstel.”

,,Dit heeft niets met seks te maken, dit gaat over zelfliefde. Jezelf een mooie set gunnen, plus het daarbij komende gevoel. Dat je van je lijf mag houden, ongeacht hoe het eruit ziet. Die waardering is zo belangrijk en nodig. Zeker op het moment dat je niet overloopt van het zelfvertrouwen.”

Omdat Barbara ‘niets passends’ in de reguliere verkoop kon vinden, liet zij verschillende setjes maken. Later kroop ze – met de hulp van Yolanda Zantingh – ook zelf achter de naaimachine. Trots vertelt ze over haar laatste creatie. Een paarse set van een glanzende satijnen stof met kant. ,,Heel sexy, al zeg ik het zelf.”

Yolanda werkt als lingeriemaker, onder meer voor vrouwen die door kanker een of twee borsten zijn verloren. ,,Net als jij en ik willen zij zich ook op en top vrouw voelen. Misschien wel juist dan.”

Het begon allemaal met de ontmoeting van een twintigjarig meisje, die op jonge leeftijd al een borst was kwijtgeraakt. ,,Ze had voor het eerst een vriendje en was dolverliefd – klaar om volgende stappen te maken. Alleen zichzelf blootgeven was een ding. Laat staan in een bh, die niet eens haar grootmoeder zou willen dragen. Daar moest ik wat mee.”

Yolanda zette een lingerie prothese lijn op. Hooggesloten bleven de bh’s. En wel om te voorkomen dat de cup eruit valt. Máár, waar wel mee werd ‘gespeeld’ was kleur en materiaal. ,,Het was niet het standaard werk wat kunnen ze overal kunnen krijgen.”

Toen Yolanda hier een ‘stukje erotiek’ aan toevoegde, werd door haar vorige investeerders het rempedaal ingetrapt. ,,Erotiek en prothese zouden niet samen gaan, was hun idee. Ze dachten meteen aan vieze seks – en de vrouwen afschrikken was het laatste wat we moesten doen. Lief en braaf was het credo.”

Yolanda moest de erotiek lijn stoppen. ,,Dat deed ik met pijn in mijn hart. Ik heb een weekend lang zitten huilen. Wetende dat de vraag naar wat sexy’s en spannendst er wel is. Misschien niet direct, nadat een vrouw een borst verliest. Maar het leven draait op een zeker ook gewoon weer door, inclusief alles wat daarbij komt kijken.”

Met het afstand nemen van haar investeerders, in 2019, nam Yolanda ook afstand van hun ideeën. De Wateringse maakt tegenwoordig wat ze wil. ,,Ik heb lak aan wat zij dachten. Of leer of kant”, voegt ze er lachend aan toe. ,,En dat werkt.”

,,Ik zie vrouwen met gebogen rug bij mij in de zaak binnenkomen. Zo van ‘ojee, moet dat nou’. Eenmaal gehuld in iets moois, krijgen ze een andere blik in de ogen. Sommigen beginnen voor de spiegel te paraderen alsof ze Pamela Anderson zijn. Ze bloeien op, zijn een stuk zelfverzekerder. Die transformatie vind ik het mooiste wat er is. Daar doe ik het voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *